Zrównoważony rozwój staje się jedną z głównych wartości, które uznaje illycaffe.. Nigdy nie odbywa się to za pośrednictwem giełd towarowych. Tylko w ten sposób gwarantuje wysoką jakość ziaren. Tworzy to długoterminową relację między plantatorami a palarnią. Firma płaci za dostawy nawet o 30% wyższa cenę niż cena rynkowa. Zrównowazony rozwój staje się jednym z głównych wartości , które uznaje illlycaffe
Direct trade
100% Arabika
Kaw illy składa się z dziewięciu rodzajów Arabici. Jak w przypadku każdej uprawy, jakość i smak kawy są zależne od zbiorów rolnych. Dobieranie ziaren do tej mieszanki, w odpowiednich proporcjach staje się prawdziwą sztuką. Jeśli zastanawiasz się jak dużo uwagi i precyzji to wymagaa, zobacz film z laboratorium.
Le Patio Polska
Naszą wizją jest aby illy stało się w naszym kraju synonimem kultury i doskonałości kawy. Chcemy stać się pionierska firma, która oferuje najlepsze produkty i zaprasza do zasiadania w najpiękniejszych miejscach.
Rodzinna firma
illycaffè to rodzinna spółka z 90 letnią historią. Obecnie, Prezesem illy jest wnuk załozyciela firmy Andrea Illy. Procesy produkcyjne stosowane w firmie, łączą w sobie najnowszą technologię z tradycyjnym podejściem rzemiosła. Jednak, nazywanie illy jedną z największych z mikro palarni, jest przesadą.
System kontrolny
Zanim kawa trafi do palarni Illy, zielone ziarna podlegają kilku degustacjom w laboratorium firmy. Pierwsza próba czy ziarna pasują do mieszanki kawy illy to wzór, na bazie którego próbki całej partii opuszczają port w kraju plantatorów. Kolejna próba jakości ziaren jest podjęta po przybyciu do portu w Trieście. Jeśli kawa odpowiada wzorowi, przesyłka zostanie przyjęta do magazynów illycaffè. W zależności od długości przechowywania zielonej kawy prowadzone są dalsze badania okresowe.
Single origin
Nasz flagowy produkt- illy mieszanka – jest skonstruowana tak, żeby przygotowane espresso było idealne. Interesującym doświadczeniem może być dowiedzenie się czym charakteryzują się poszczególne kawy z jednej plantacji. Przy użyciu różnych metod przygotowania kawy można poczuć różnicę między kawą z Ahmed Legessinho z Sidama, Etiopii, od Lydia Matamoros od Valle Occidental w Kostaryce lub od wielu innych konkretnych producentów.
Presuryzacja
Świeżo palona kawa w kontakcie z powietrzem traci 40% swojego aromatu w ciągu ośmiu godzin. Podczas pakowania kawy illy stosowana jest uniklna technika zwana Presurizace, w której puszka jest wypełniana sprężonym azotem, obojętnym w stosunku do kawy. To, w połączeniu z dwutlenkiem węgla, powoduje, że w puszce, jest znacznie wyższe niż ciśnienie w otaczającej atmosferze. Dzięki temu smaki pozostają praktycznie uwięzione w strukturze komórkowej. Espresso przygotowane z takiej zapakowanej kawy ma bogaty aromat.
Elektroniczna selekcja
Wystarczy jedno złe ziarno kawy z 50, aby zepsuć cały smak przygotowanego espresso. Każde, pojedyncze ziarno kawy illy przechodzi przez sortowanie elektroniczną, gdzie badane są jego cechy fizyczne. Niedojrzałe lub sfermentowane ziarna są usuwane strumieniem powietrza. Jednak, w wyniku opieki i czasu poświęconego na dobór surowca, uzyskany procent odpadu ziarna jest bardzo mały.
Sztuka
Greckie słowo Kalokagathia, łączy piękne i dobre w jednym kawałku. Mamy podobne doświadczenia z kawą illy – to połączenie sztuki i nauki. Firma Illycaffè zawsze wspiera zarówno początkujących jak i znanych artystów w ich dążeniu do uchwycenia różnych momentów naszego życia. Limitowane edycje filizanek illy, sygnowane przez różnych artystów stały się kolekcjonerską perłą.