
Mniej palona kawa ma mniej kofeiny niż kawa mocniej palona.

Działanie kofeiny odczuwamy po 15–20 minutach po wypiciu filiznaki kawy.

10–20 g kofeiny jest smiertelną dawką co odpowiada ok 17 l kawy.

Aż 90% populacji ma kontakt z kofeiną nie pochodzącą z kawy.

Oznaczenie Decaf nigdy nie oznacza 0 g kofeiny.

1,3,7-trimethylxanthine jest chemicznym oznaczeniem kofeiny.

Kawa ma więcej kofeiny niż większość energy drinků 95–200 mg (240 ml) ÷ 76–80 mg (250 ml).

Istnieją dwa rodzaje ziaren kawy – Robusta i Arabika. Ostatnia ma słodszy, łagodniejszy smak i zawiera mniej kofeiny.

Na jedno uczciwe espresso potrzeba 40 ziaren kawy.

Jedno drzewo kawy wydaje rocznie 0,5 - 1 kg ziaren kawy. Zakładając, że wypijając dziennie 2 filizanki kawy zużywamy 18 drzew kawy.

Dziennie wypija się na świecie 1,6 miliard filizanek kawy.

Kawa jest drugim, po ropie, najbardziej dochodowym produktem handlowym na świecie.

1/3 swiatowej produkcji kawy pochodzi z Brazylii

Kawa nie zawiera żadnych kalorii.

Badania wykazały 20% niższą podatność na zaburzenia rytmu serca przy spożyciu 1-3 filizanek kawy dziennie, w porównaniu z brakiem picia kawy.

Spozycie 3–5 filizanek kawy dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo wystapienia choroby Alzhaimera o 65%.

Kawa ma pozytywny wpływ na wątrobę, zwłaszcza przy maskorości i raka wątroby.