Mniej palona kawa ma mniej kofeiny niż kawa mocniej palona.
Działanie kofeiny odczuwamy po 15–20 minutach po wypiciu filiznaki kawy.
10–20 g kofeiny jest smiertelną dawką co odpowiada ok 17 l kawy.
Aż 90% populacji ma kontakt z kofeiną nie pochodzącą z kawy.
Oznaczenie Decaf nigdy nie oznacza 0 g kofeiny.
1,3,7-trimethylxanthine jest chemicznym oznaczeniem kofeiny.
Kawa ma więcej kofeiny niż większość energy drinků 95–200 mg (240 ml) ÷ 76–80 mg (250 ml).
Istnieją dwa rodzaje ziaren kawy – Robusta i Arabika. Ostatnia ma słodszy, łagodniejszy smak i zawiera mniej kofeiny.
Na jedno uczciwe espresso potrzeba 40 ziaren kawy.
Jedno drzewo kawy wydaje rocznie 0,5 - 1 kg ziaren kawy. Zakładając, że wypijając dziennie 2 filizanki kawy zużywamy 18 drzew kawy.
Dziennie wypija się na świecie 1,6 miliard filizanek kawy.
Kawa jest drugim, po ropie, najbardziej dochodowym produktem handlowym na świecie.
1/3 swiatowej produkcji kawy pochodzi z Brazylii
Kawa nie zawiera żadnych kalorii.
Badania wykazały 20% niższą podatność na zaburzenia rytmu serca przy spożyciu 1-3 filizanek kawy dziennie, w porównaniu z brakiem picia kawy.
Spozycie 3–5 filizanek kawy dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo wystapienia choroby Alzhaimera o 65%.
Kawa ma pozytywny wpływ na wątrobę, zwłaszcza przy maskorości i raka wątroby.