14 października br. w Akademii Kulinarnej SPOT. zostały zorganizowane warsztaty z parzenia kawy dla poznańskiej blogosfery. Wydarzenie wspierał dystrybutor kawy illy w Polsce.
Celem spotkania było przybliżenia świata włoskiej kawy illy oraz miłe spędzenie sobotniego przedpołudnia na nauce parzenia idealnego i aromatycznego espresso.
Event podzielony był na dwie części – teoretyczną i praktyczną. Na początku uczestnicy poznali historię kawy illy i proces produkcji na wszystkich etapach. Następnie Martyna Rochowiak – manadżer SPOT. krótko opowiedziała o współpracy z illy i powodach, dla których w restauracji serwuje się właśnie włoską kawę z Triestu. Druga część spotkania to warsztaty z przygotowania perfekcyjnego espresso oraz cappuccino. Zaproszeni Goście mogli zapoznać się z technikami przygotowania kawy i wykorzystać je praktyce! Bariści illy zdradzili także, po czym poznać, czy w lokalu serwowana jest dobra kawa i jakich błędów unikać podczas samego procesu parzenia. Pod koniec spotkania omówiono także alternatywne metody przygotowywania kawy. Uczestnicy mogli skosztować kawy przygotowanej za pomocą aeropressa, french pressa czy chemexa. Warsztaty zakończyły się degustacją aromatycznego espresso z tiramisu z lodami śmietankowymi.
Zarówno część praktyczną, jak i teoretyczną prowadzili doświadczeni bariści illy Polska – Michał Zwierzchowski oraz Kamil Zacharczyk. Nad atmosferą wydarzenia czuwał Jiri Jandak – dyrektor generalny Le Patio Polska, dystrybutora kawy illy w Polsce.
Event zorganizowany został przez firmę Beeffective (www.beeffective.pl), która kompleksowa zajmuje się obsługą marek w social media oraz koordynuje współprace z blogerami.
Świat włoskiej kawy illy można obserwować na profilu na Facebooku (www.facebook.com/illypolska) oraz na Instagramie (www.instagram.com/illypolska).